Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

MYRRHA een beloftevolle investering voor onderzoek en ontwikkeling in de Kempen

20 mei @ 18:30 - 21:00

Met het SCK·CEN heeft de Kempen al vele jaren een toonaangevende wetenschappelijke instelling op haar grondgebied die onderzoek verricht naar vreedzame nucleaire toepassingen. Als onderzoekscentrum is het niet meteen prominent aanwezig in de dagelijkse actualiteit, maar het geniet een wereldwijde faam op terreinen zoals nucleaire geneeskunde, materiaalonderzoek, nucleair afval, ruimtevaart enz.

In de loop der jaren bouwde het studiecentrum diverse grote en kleinere installaties en reactoren voor haar onderzoek, en was daarbij vaak een wereldwijde pionier. Na vele jaren van intensieve voorbereiding werkt het SCK·CEN momenteel aan de realisatie van een nieuwe grote onderzoeksinstallatie, die luistert naar de mythologische naam MYRRHA. De realisatie van dit project zal vele jaren in beslag nemen, en zal een investering vergen van meer dan anderhalf miljard euro, samen gedragen door de Belgische overheid en diverse internationale partners.

Het gebeurt niet vaak dat zo’n belangrijke investering in de Kempen plaatsvindt. Daarom nodigt de Regionale Nucleaire Coördinatiecel RNC je graag uit op een Symposium op maandag 20 mei in Mol: experten uit het MYRRHA-team van SCK·CEN zullen in verstaanbare bewoordingen de werking, toepassingen en toekomstmogelijkheden van MYRRHA toelichten.

Deelname aan dit Symposium is gratis, en bedoeld voor eenieder die interesse heeft in het MYRRHA-project. We vragen wel om je in te schrijven.

Programma

  • 18u30: Ontvangst
  • 19u00: Welkom door Ward Kennes, voorzitter Streekplatform Kempen
  • 19u10: Wat is MYRRHA? Overzicht van het researchproject, Hamid Aït Abderrahim
  • 19u40: MYRRHA and innovation in nuclear healthcare, Lucia Popescu (in het Engels)
  • 20u00: Hoe MYRRHA het probleem van kernafval mee oplost, Gert Van den Eynde
  • 20u30: Economische opportuniteiten van MYRRHA, Hamid Aït Abderrahim
  • 21u00: Afsluiting met netwerkreceptie, aangeboden door SCK·CEN

Over de Regionale Nucleaire Coördinatiecel RNC

Sinds vele jaren bestaat er in de schoot van het Streekplatform Kempen een periodiek overleg tussen de Kempense nucleaire bedrijven en instellingen, de sociale partners, de betrokken gemeenten, de partnerschappen Stora en Mona en de nationale instellingen NIRAS en FANC. In dit overleg worden veiligheidsthema’s opgevolgd, de problematiek van het nucleaire afval, nieuwe ontwikkelingen en de socio-economische impact. BLENDERS faciliteert het overleg.

Gegevens

Datum:
20 mei
Tijd:
18:30 - 21:00

Locatie

SCK-CEN, Boeretang 200 Mol